“Ik rij het prettigst op groene stroom”

Doener: Mirjam van der Pijl 64 (Trouwambtenaar)

Doorstart: Elektrische auto steeds vaker duurzaam opladen met Jedlix

“Ik koos voor elektrisch vanwege het milieu, maar wat rijdt dat soepel”

 

Het grote verschil met m’n ouwe benzine auto is de rust. Het rijdt zo ongelooflijk soepel en stil. Ik heb mezelf al aangewend om extra goed op te letten als ik fietsers of voetgangers nader. Ze horen me gewoon echt niet aankomen. Wat je er wel bijkrijgt met een elektrische auto is het hele oplaadgebeuren. Waar je ‘m oplaadt en vooral met welke stroom. Want ik heb in de eerste plaats voor elektrisch gekozen voor het milieu. En dus wil ik eigenlijk ook zo duurzaam mogelijk opladen.

 

“Slim laden is duurzamer en voordeliger”

 

“Ik gebruik voor het laden de Jedlix-app. Deze app laadt je auto op wanneer er voldoende duurzame energie wordt aangeboden op het elektriciteitsnet. Dit heeft als voordeel dat het netwerk stabiel blijft. Want je kunt je voorstellen dat als we straks om 17.30 uur met z’n allen onze auto aan het netwerk hangen, het netwerk overbelast raakt. En dat er dan snel kolen- of gascentrales moeten worden bijgeschakeld om aan de elektriciteitsvraag te voldoen. Omdat elektriciteit in die periodes ook goedkoper is, bespaar ik ook nog wat geld. Maar daar gaat het me eigenlijk niet om”, lacht Mirjam. 

 

“Wat mij betreft mogen die files wegblijven”

 

“Ik vond de lege wegen tijdens de lockdown eigenlijk best prettig. Dus wat mij betreft houden we dat zo. Gaan we allemaal wat meer thuiswerken en rijden in de daluren. Om te bepalen wanneer we rustig kunnen rijden moeten we dan misschien ook een soort Jedlix-app hebben. En als we toch bezig zijn, investeer in oplaadmogelijkheden langs de snelweg. Ik ben vorig jaar naar Denemarken gereden maar dat was nog een hele planning om langs voldoende laadpunten te komen.
x