“Wij maken het mogelijk. Duurzame energie leveren bij elk weertype”

 • Doener: Luc Dekkers, 31 (project manager Vattenfall)
  Doorstart: Zonne- en windenergie opwekken en opslaan op één energiepark

  “Het ene moment schijnt de zon fel en even later blaast de wind de regen tegen de ruiten. Het weer in Nederland verandert elk uur. Dus is er de ene keer heel veel windenergie beschikbaar, de andere keer zonne energie en soms helemaal niets. Om toch een stabiele levering van groene stroom te kunnen realiseren, werken we aan een even eenvoudige als tot de verbeelding sprekende oplossing: een energiepark waarin we windmolens en zonnepanelen combineren en verbinden met batterijen. Daardoor kan dit park binnenkort duurzame stroom leveren, zelfs als het windstil is en de zon niet schijnt. Dat is voor het eerst in Nederland, en ik denk zelfs in Europa. Ik ben supertrots als ik hier rondloop. Het gebeurt echt!”


  “Tijdens de lockdown werkten we harder dan ooit”

  “Het was een uitdaging tijdens de lockdown, maar we hebben door kunnen werken! De turbines komen uit Denemarken en Duitsland, de panelen uit China en de kabels van uit de hele wereld. Maar het meeste bewondering verdient het internationale team, dat het werk moest doen. Vier weken op lukte, maar vier weken af, dat ging dit keer niet. De mensen moesten dus ver van huis doorwerken. Dat was soms zwaar, maar Vattenfall heeft de omstandigheden voor hen zo prettig mogelijk gemaakt.”

  “De grootste fout die we kunnen maken is op de rem trappen”

  “We moeten nu met dubbele kracht doorgaan. Dan blijven banen behouden. De Coronacrisis is een gevaar, maar de klimaatcrisis is een nog wel veel grotere uitdaging. Daarom besloot Vattenfall tijdens de coronacrisis om een windpark op zee te gaan bouwen. Binnen één generatie fossielvrij, dat kan en dat gaan we doen. En wel zo dat de mensen in de omgeving er vrede mee hebben of er zelfs trots op zijn. Het is belangrijk om met omwonenden rond de tafel te gaan zitten. Het liefst met grote vellen en kleurpotloden. Dan kunnen we samen bepalen waar dat fietspad en die uitkijkheuvel komen.”

x